Skip to main content

Psykedelika – vei til innsikt eller forvirring? Om ikke-medisinsk bruk av stoffer som LSD, ayahuasca og fleinsopp

Tidsskriftet Dyade: Debattmøte om psykedeliske rusmidler i vår tid

Interessen for psykedeliske stoffer øker. Mange ser på disse som en kilde til økt personlig innsikt, kreativitet, healing og kontakt med en åndelig virkelighet. Enkelte kunstnere og forfattere, fra Aldous Huxley til Hanne Ørstavik, har prøvd å bruke ulike psykedelika til å få kontakt med alt fra en annen virkelighet til mer av seg selv. Samtidens opptatthet av psykedelika går i bølger. Band som Beatles og Grateful Dead bidro til stor interesse på 60-tallet, denne sank igjen gjennom på 70-90-tallet, før den igjen nå er økende. 

Men hva vet vi virkelig om effekten av disse stoffene? Medisinsk forskning på dette området gir ennå ikke klare svar. Vi vet imidlertid at psykedeliske stoffer virker på hjernen. De er hallusinogene, dvs de kan føre til hallusinasjoner og endret bevissthet. De endrer din måte å oppfatte både deg selv og omgivelsene rundt deg. Kan kjemiske stoffer virkelig være mer effektfulle enn dine egne erfaringer i å gi innsikt og klarhet i den verden du lever i? Vi diskuterer disse spørsmål ut fra forskning, psykoterapi, forfatterskap og meditasjon.  

Møtet er åpent for alle, ingen påmelding, entré kr 100.
Det er spørsmål, kommentarer og debatt etter foredragene. Det blir videoopptak av møtet.
Møtet støttes av Fritt Ord, Tidsskriftforeningen, og Acem meditasjonsskole.

Ledere

Svend Davanger

Lege og hjerneforsker. Professor i medisin ved Universitetet i Oslo. Redaktør for et kommende temanummer av tidsskriftet Dyade om psykedelika. Han har tidligere engasjert seg i offentlig debatt om cannabis. Han har også lang erfaring med å praktisere og undervise i Acem-meditasjon.

Anna Høifødt

Sosialantropolog. Styreleder i foreningen Norsk psykedelisk vitenskap. Hun har studert brukere av psykedelika blant forskjellige miljø i Oslo. Hun skrev masteroppgaven «The Value of Experience: Psychedelics, phenomenology and contemporary perspectives on drug use» og ble tildelt Våg-å-vite prisen i 2018.